Restaurarea dentara conservativa

Restaurarea dentară conservativă

Manoperele dentare conservative în cabinetul stomatologic reprezintă rezultatul final al restaurărilor prin tratamentul cariei simple sau cariei complicate in vederea refacerii esteticii, funcționalității masticatorii si eliminarea durerii. În cele mai multe cazuri, caria dentară reprezintă sursa altor complicații dentare, în cazul în care pacientul nu se adresează la timp medicului stomatolog. Cauza apariției cariei este provocată de prezența unei bacterii gram-pozitive, anaerobe ce se regăsește în cavitatea orală, numită Streptococul mutans.

   Prin metodele conservative moderne folosite de medicul stomatolog și cu ajutorul materialelor de ultimă generație, se obține obturația dentara (plomba).

   Restaurările conservative pot fi directe si indirecte. Cele directe reprezintă realizarea lucrărilor restaurative direct în cavitatea orală, iar cele indirecte se obțin cu ajutorul laboratorului de tehnică dentară, în vederea obținerii lucrărilor protetice (coroanele dentare) si incrustațiilor dentare (inlay, onlay).

   Beneficiile restaurărilor prin metoda directa și indirecta:

– refacerea morfologiei dinților, astfel încât pacientul iși recapătă funcționalitatea masticatorie

-creșterea rezistenței coronare și radiculare

-eliminarea cauzei durerii si inflamației

-refacerea esteticii.

   Factorii de risc în cazul refuzului pacientului de a apela la tratamentul restaurator direct sau indirect:

-persistența durerii și inflamației

-disfuncții fonice și estetice

-incapacitatea mestecării alimentelor pe partea afectata, ce duce în timp la depunerea excesivă a plăcii bacteriene și a tartrului

-fracturi coronare

-stare generală de rău însoțita de astenie și durere de cap

-migrarea dinților vecini și antagoniști

-retracții gingivale și resorbție osoasa

-trecerea de la hiperemia preinflamatorie spre pulpită

-necrozarea nervului intracanalar

-extinderea infecției la nivelul țesutului osos ce se manifestă prin parodontite, chisturi, granuloame, osteite, etc.

-răspândirea infecției si acutizarea durerii

-apariția abcesului dentar

-complicații sinusale

-pierderea dintelui de pe arcadă.

   Alte restaurări dentare conservative indirecte ce pot fi realizate în cabinetul stomatologic cu ajutorul laboratorului de tehnică dentară, sunt fațetele dentare aplicate pe suprafața vizibilă a dinților, în special a dinților frontali. Fațetele sunt folosite atunci când pacientul nu este mulțumit de forma, culoarea si poziția dinților. Realizate prin tehnologia CAD-CAM, fațetele sunt ca niște foițe fine unidentare din ceramică sau oxid de zirconiu.

  Problemele în prezența cărora pacienții optează pentru tratamentul minim invaziv cu fațete dentare sunt următoarele:

– dinți discromați din cauza fluorozei dentare, tratamentul cu tetraciclină în perioada de formare a dinților, demineralizarea smalțului,etc.

– traumatisme minime, fracturi în special ale marginilor incizale ale incisivilor

– dinți cu malformații congenitale: microdonția=dinți  nanici; macrodonția

– dinți abrazați (tociti)

– dinți cu diasteme sau treme

– dinți cu anomalii minime de poziție și formă.

   Cu ajutorul fațetelor,putem opta pentru o nuanța mai albă iar forma dinților este discutabilă ,având în vedere că procedura mock-up ne permite să vizualizăm noul zâmbet direct în cavitatea orală a pacientului, fără a produce modificări asupra dinților. Mock-up este o procedură opținută în urma realizării procedurii wax-up de către tehnicianul dentar. Acestea fiind etape extrem de importante, unde medicul,tehnicianul și pacientul iau o decizie în vederea realizării formei, dimensiunii, culorii și morfologiei dinților. Prin metoda fațetării, pe lângă numeroasele beneficii estetice, pacientul își recapătă și încrederea în sine.

  Respectarea  igienei dentare corect realizate și consultația stomatologică periodică o dată la 6 luni, reprezintă cea mai bună formă de prevenție înaintea tuturor manoperelor dentare restaurative, conservative.

Dr. Ampava Veronica

Medic dentist generalist

Distribuie acest articol

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă și alte articole

ORTODONȚIA ȘI APARATUL DENTAR

Ortodonția și aparatul dentar

Ortodonția este o supraspecializare a stomatologiei care se ocupă cu echilibrarea multilaterală a aparatului dentomaxilar. Adică, mai pe înțelesul nostru, ortodonția se ocupă atât de estetica zâmbetului cât și de

🦷 Află mai multe ⟶
Edentația

Edentația

Edentația este o patologie ce se instalează în urma absenței unuia sau mai multor dinți de pe arcadă. Aceasta apare din cauza lipsei dinților din diverse motive fiziologice sau patologice.

🦷 Află mai multe ⟶
Call Now Button