Edentația este o patologie ce se instalează în urma absenței unuia sau mai multor dinți de pe arcadă. Aceasta apare din cauza lipsei dinților din diverse motive fiziologice sau patologice.
Lipsa unui dinte este o problemă des întâlnită în rândul pacienților, iar medicul stomatolog încearcă să conștientizeze pacientul despre beneficiile tratametului protetic sau complicațiile ce pot apărea în urma neglijenței.
Lipsa unui dinte sau lipsa unui grup mai mare de dinți, influențează fizionomia feței și estetica zâmbetului. În cazul în care pacientul nu intervine pentru a înlocui spațiul edentat cu una din variantele protetice, apare o serie de complicații în urma lipsei dinților, precum : migrarea dinților vecini, inclusiv a antagoniștilor; reducerea funcționalității dinților; resorbția osoasă la nivelul breșei edentate; retracții și inflamații gingivale; dificultăți in timpul masticației și vorbirii din cauza lipsei dinților; modificări fonice; declanșarea macroglosiei într-o edentație extinsă, debutul căreia are loc după un timp îndelungat în care nu s-a optat pentru nicio variantă protetică; pierderea dinților; modificarea ocluziei, etc.
Lucrările protetice din ceramică/porțelan:
Calitatea ceramicii este superioară în comparație cu alte materiale fizionomice existente pe piața stomatologică. Acest material excelează atunci când vrem să obținem o rezistență bună și o culoare cât mai naturală. Ceramica dispune de o gamă foarte largă a culorilor și a translucidității cât mai apropiată de dinții naturali. Lucrările protetice din porțelan se pot folosi în orice tip de restaurare, începând de la coronițele unidentare, corpurile de punte extinse, lucrări pe implanturi.
Există mai multe tipuri de lucrări ceramice, iar diferența o face baza folosită pe peretele interior al lucrării. Aceasta poate fi metalică, realizată din diferite aliaje, sau din zirconiu. Zirconiul este indicat atunci când dorințele estetice ale pacientului sunt exigente.
Scheletul metalic al unei lucrări oferă suport și rezistență. Grosimea acestuia este redusă, iar adaptarea metalului pe dinții preparați este foarte fidelă. Compoziția aliajelor conferă o adeziune chimică în raport cu ceramica foarte puternică față de alte materiale precum compozitul sau acrilatul.
Printre lucrările fixe, se enumără și implantul sau chiar protezele parțiale mobile, elastice sau scheletate. Lipsa dinților poate fi rezolvată cerând sfatul medicului dentist, ca împreună să se decidă care este cea mai potrivită variantă terapeutică protetică, evitând declanșarea complicațiilor în urma lipsei dinților.
Dr. Ampava Veronica
Medic dentist generalist