ORTODONȚIA ȘI APARATUL DENTAR

Ortodonția și aparatul dentar

Ortodonția este o supraspecializare a stomatologiei care se ocupă cu echilibrarea multilaterală a aparatului dentomaxilar. Adică, mai pe înțelesul nostru, ortodonția se ocupă atât de estetica zâmbetului cât și de funcționalitatea lui!

Anomaliile dento-maxilare reprezintă o problemă din ce în ce mai frecvent întâlnită, atât la adult, cât și la copil. Tratamentul ortodontic prin aplicarea unui aparat dentar este necesar din motive estetice dar si de sănătate dento-maxilară, deoarece înghesuirile dentare și ocluzia (mușcătura) anormală produc boala parodontală (parodontoza) și dezechilibru la nivelul articulației temporo-mandibulare, de asemenea împiedică efectuarea unui periaj corect favorizând apariția cariilor, gingivitei etc.

Copiul tratat de mic, purtător de aparat dentar mobil de azi, este adultul de mâine cu un zâmbet frumos!

CE ÎNSEAMNĂ UN APARAT ORTODONTIC?

Pacienților li se întocmesc planuri de tratament complexe, începând cu pașii de bază, detartrajul și igienizarea-pasul zero al oricărui început, continuând cu tratamentul cariilor simple și complicate și până la oferirea unor soluții interdisciplinare, ce necesită colaborarea proteticianului, a endodontului, a chirurgului și a ortodontului, totul pentru a putea realiza aspectul estetic atât de dorit de pacient, dar și aspectul funcțional urmărit de medici.

Tratamentul ortodontic poate fi realizat cu aparate dentare mobilizabile, fixe, funcționale sau o combinație a acestora. De asemenea, în unele cazuri este necesar un tratament complex, ortodontic și chirurgical, pentru corectarea deficiențelor mari de poziție a dinților și maxilarelor.

APARATUL MOBILIZABIL este realizat în laborator din acrilat și sârmă și este indicat în copilărie, de la vârsta de 6-7 ani până la 11-12 ani. Aparatul dentar are, în general, un șurub care va fi activat de către părinte, conform indicațiilor medicului. Pacientul trebuie să se prezinte la controale periodice (o dată la 3-4 săptămâni) pentru activarea sârmelor de către medic, pentru dirijarea erupției unor dinți, urmărirea evoluției.

APARATUL DENTAR FUNCȚIONAL este realizat din silicon, se poartă noaptea și câteva ore (2-5 ore) pe zi și are rolul de a corecta nu doar poziția dinților și ocluzia, ci și obiceiurile dăunătoare ca respirația orală, sugerea degetului, deglutiția infantilă etc. Tratamentul ortodontic durează cel puțin un an, deoarece musculatura, dinții și articulația temporo-mandibulară au nevoie de timp pentru a se antrena și, respectiv, poziționa corect.

APARATUL DENTAR FIX  se aplică de către medicul ortodont și poat e fi montat pe exteriorul dinților (aparat fix vestibular) sau pe interiorul dinților (aparat fix lingual).  Este reprezentat de bracket-uri metalice, ceramice sau de safir, lipite pe dinți până la finalul tratamentului. Printre acestea trece o sârmă subțire (arc) fixată de bracket-uri cu ajutorul unor elastice colorate sau transparente. Sunt activate de către medic la un interval de 4-6 săptămâni și se poartă permanent pentru întreaga perioadă a tratamentului ortodontic, care poate varia între 24 luni si 36 luni, în funcție de tipul și gravitatea anomaliei dentare

DESPRE CONTENȚIA POST TRATAMENT ORTODONTIC

Contenția ortodontică reprezintă ansamblul procedurilor și dispozitivelor care au rolul de a se opune tendinței naturale a dinților de a reveni în poziția de dinaintea tratamentului ortodontic. După terminarea tratamentului ortodontic există tendința de recidivă (dinții și maxilarele au tendința de a reveni la poziția inițială), motiv pentru care trebuie purtat un aparat de contenție (menținere) a rezultatului. Este necesară o perioadă de fixare a dinților în os în noua poziție, perioadă variabilă de la persoană la persoană, în funcție de gravitatea anomaliei dento-maxilare inițiale, vârsta pacientului etc. În primul rând, contenția se va realiza imediat după îndepărtarea brakeților, primele 5 ore fiind extrem de importante, deoarece s-a constatat că, în lipsa ei, mișcarea dinților este maximă la 2 ore. PERIOADA DE CONTENȚIE ESTE LA FEL DE IMPORTANTĂ CA ȘI TRATAMENTUL ÎNSUȘI!

Dr. TEODORA GROSARIU

Medic specialist ortodonție 
și ortopedie dento-facială

Distribuie acest articol

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă și alte articole

ORTODONȚIA ȘI APARATUL DENTAR

Ortodonția și aparatul dentar

Ortodonția este o supraspecializare a stomatologiei care se ocupă cu echilibrarea multilaterală a aparatului dentomaxilar. Adică, mai pe înțelesul nostru, ortodonția se ocupă atât de estetica zâmbetului cât și de

🦷 Află mai multe ⟶
Edentația

Edentația

Edentația este o patologie ce se instalează în urma absenței unuia sau mai multor dinți de pe arcadă. Aceasta apare din cauza lipsei dinților din diverse motive fiziologice sau patologice.

🦷 Află mai multe ⟶
Call Now Button