Parodontoza – Boala Parodontală

parodontoza boala parodontala

Parodontoza – Boala Parodontală

Parodontoza (termen medical folosit în trecut) sau boala parodontală, reprezintă o afecțiune inflamatorie cronică a țesuturilor de susținere din jurul dintelui. Elementele structurale de susținere implicate și afectate de boala parodontală sunt reprezentate de parodonțiul marginal:

 1. Gingia
 2. Osul alveolar (lăcasul de susținere și implantare al rădăcinilor dentare)
 3. Cementul radicular (învelișul exterior de la nivelul rădăcinilor dinților)
 4. Ligamentele periodontale/Desmodonțiul ( fibrele ligamentare ce croiesc îmbinarea dintre osul alveolar si cementul radicular al dintelui).

Gingivita precede întotdeauna apariția parodontitei maginale. Trecerea de la gingivită la boala parodontală este însoțită de modificări ale componentelor plăcii bacteriene. Gingivita în fazele ei inițiale, este predominată în corionul gingival de fibroblaști și limfocite, în timp ce în parodontoză în fazele avansate, crește numărul de plasmocite. Afectarea osului alveolar prin demineralizare și distrucție sunt semnele esențiale de diferențiere și transpunere a gingivitei în boală parodontală.

Simptomele instalării parodontozei:

Parodontitele marginale sunt însoțite de cele mai multe ori de sângerare, roșeață, durere, prurit (mâncarime), inflamație la nivelul gingiei. Apar primele semne ale retracțiilor gingivale și spațierile între dinți, ulterior mobilitate. Apariția secrețiilor gingivale și chiar formarea pungilor parodontale cu secreții purulente. Odată cu accelerarea bolii parodontale, se instalează și halena ( respirație urât mirositoare și persistentă).

Factorii esențiali ce favorizează și accelerează boala parodontală:

 1. Placa bacteriană – agresiunea microbiană
 2. Trauma ocluzală – lărgirea spațiului dento-alveolar, astfel se creează condiții favorabile pentru distrugerea osului prin inflamație septică preexistentă.
 3. Fumatul
 4. Predispoziția genetică dată de sistemul imunitar
 5. Bolile generale: modificări hormonale, diabet, boli cardiovasculare, osteoporoza
 6. Stresul
 7. Varsta – factor favorizant
 8. Rezultatul advers al sarcinii (APO)
 9. Factori psihosociali
 10. Statutul socioeconomic

În lipsa tratamentului, ignoranța bolii parodontale duce spre dezvoltarea caracterului progresiv al bolii, în care sunt afectate structurile profunde ale parodonțiului marginal. Distrucția elementelor parodontale profunde devine foarte agresivă si ireversibilă, producând resorbții osoase și ruperea ligamentelor parodontale. În cele din urmă, dinții vor avea un grad ridicat de mobilitate și pacientul își va pierde în timp dinții afectați de parodontoză.

Parodontitele marginale sunt afecțiuni ce pot fi tratate în stadiile incipiente de dezvoltare. Igiena orală regulată este obligatorie, fiind un prim pas în încetinirea caracterului progresiv al bolii parodontale.

Dr. Ampava Veronica

Medic dentist generalist

Distribuie acest articol

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă și alte articole

ORTODONȚIA ȘI APARATUL DENTAR

Ortodonția și aparatul dentar

Ortodonția este o supraspecializare a stomatologiei care se ocupă cu echilibrarea multilaterală a aparatului dentomaxilar. Adică, mai pe înțelesul nostru, ortodonția se ocupă atât de estetica zâmbetului cât și de

🦷 Află mai multe ⟶
Edentația

Edentația

Edentația este o patologie ce se instalează în urma absenței unuia sau mai multor dinți de pe arcadă. Aceasta apare din cauza lipsei dinților din diverse motive fiziologice sau patologice.

🦷 Află mai multe ⟶
Call Now Button