Implantul dentar este cea mai bună și modernă soluție atunci când avem o edentație parțială (lipsa unuia sau câtorva dinți de pe arcadă), sau chiar edentație totală (absența tuturor dinților de pe arcadă). Implantul este cea mai potrivită variantă terapeutică, atunci când vrem să închidem o breșă( spațiul fără dinți), fără a sacrifica dinții restanți din apropierea edentației. În situația unui pacient edentat total, implantele pot înlocui varianta de protezare clasică, atunci când pacientul nu dorește sau nu poate purta proteza clasică din diverse motive anatomice (creastă resorbită, lipsa succiunii, tuberozități neaccentuate, etc.). Înserarea implantului dentar necesită câteva investigații obligatorii, începând de la starea de sănătate a pacientului și continuând cu studiul minuțios al arcadelor maxilare.
Implantul dentar poate fi o soluție ideală și pentru persoanele în etate, dacă starea de sănătate a pacientului este optimă, iar porțiunea de os este suficientă pentru a avea loc operația pentru implantul dentar. În caz contrar se recurge la adiție de os artificial pentru a asigura succesul tratamentului. În concluzie nu există vârstă maximă admisă pentru a efectua procedurile de implantare, de altfel majoritatea pacienților au peste 60 de ani.
Pentru vârsta minimă, se ia în considerare finalitatea dezvoltării și creșterii oaselor maxilare și a dinților. În cazul în care se intervine cu tratamentul de inserare a implantului înainte ca acest proces de creștere și dezvoltare să se încheie, implanturile pot influența negativ prin întreruperea procesului natural de dezvoltare a maxilarului. Dezvoltarea maxilarului are loc pâna la vârsta de 18-20 de ani și nu este indicată o intervenție înainte de această vârstă.
Igiena orală joacă un rol important atunci când pacientul optează pentru implantul dentar, o igienă corespunzatoare îndepărtează riscul apariției periimplantitei. Implantul dentar reface în totalitate funcția morfo-funcțională și masticatorie a pacientului. Rezistența implantului este influențată de o serie de factori : starea de sănătate a pacientului, igiena orală,boala parodontală, alimentație, ocluzie, fumatul și viciile pacientului.
Avantajele implantului dentar:
-nu necesită sacrificarea în scop protetic a dinților vecini prin pulpectomie și șlefuire.
-implantul îl putem simți ca pe un dinte natural, fără a avea durere.
-nu se cariază, însă trebuie respectată igiena orală. Profilaxia este foarte importantă în întreținerea implanturilor.
-execută funcția masticatorie, redă funcționalitatea estetică și morfologia unui dinte natural
-sunt durabile dacă sunt îngrijite printr-o igienă corespunzătoare
-articularea corectă a cuvintelor prin închiderea breșelor edentate
-elimină disconfortul lucrărilor protetice fixe sau protezelor mobile.
Dezavantajele implantului dentar:
-fumatul influențează gradul de succes după intervenție din cauza influenței negative asupra circulației sângelui și oxigenarea țesuturilor precum și durata de stabilitate în timp a implantului pe arcadă.
-bruxismul (scrâșnirea dinților) prezintă un factor de risc în cazul osteointegrării prin forțele generate asupra implantului. Se recomandă gutierele.
Dr. Ampava Veronica
Medic dentist generalist