Atunci când ne dorim să avem un zâmbet strălucitor, o respirație proaspătă și un periaj fără sângerare, primul gând care ne trece prin cap este să apelăm la medicul dentist pentru un detartraj (îndepărtarea tartrului de la nivelul coletului, sau suprafața coronară), surfasaj (îndepărtarea tartrului subgingival) și un periaj profesional.
Consultul periodic ne ajută să detectăm tartrul, petele impregnate pe suprafața dintelui din cauza cosumului de cafea și ceai, placa bacteriană depusă în urma periajului incorect și gingivita bacteriană.
Tartrul se formează în urma depunerilor periodice a plăcii bacteriene, care în primă fază are o consistență moale, apoi se mineralizează formând acel strat dur și aderent. Îndepărtarea tartrului este prima etapă în igienizarea profesională urmată de periajul profesional și fluorizare. Pentru îndepărtarea tartrului se folosește aparatul cu ultrasunete ce dislocă tartrul aderent de pe dinte, fiind o metodă minim invazivă și ușor suportată de pacient. Lipsa igienei corespunzătoare și prezența îndelungată a tartrului în cavitatea orală, duce la apariția gingivitei, pungilor parodontale, retracții gingivale, respectiv retragerea crestei osoase ,care prin avansare și neglijență slăbește rezistența alveolară dentară treptat, până la mobilitatea dentară și chiar pierderea dinților de pe arcadă cu atrofia oaselor maxilare. Lipsa igienei duce la complicații generale, de la simple la cele complicate, precum: boli metabolice, respiratorii, cardiace, vasculare, etc.
Beneficiile igienizării dentare:
-îndepărtarea halenei (respirației urât mirositoare)
-tratarea gingivitei de cauză bacteriană
-prevenirea bolii parodontale prin susținerea țesutului ligamentar periodontal cât mai sănătos
-prevenirea mobilitații dentare și a pierderii dinților
-prevenirea cariilor dentare
Boala parodontală este considerată o pandemie și se manifestă odată cu înaintarea în vârstă, cu preponderență după vârsta de 35-40 de ani. Din cauza lipsei igienei o putem declanșa de la o vârstă foarte fragedă, sporind ritmul de accelerare al agresivității și care lăsată netratată, poate duce inclusiv la pierderea dinților. Această boală se manifestă prin deteriorarea parodonțiului (ligamentele dintelui și structura osului ce susțin dintele în alveolă) din cauza bacteriilor aparute în urma infecțiilor din cavitatea orală. Factorul principal care cauzează apariția parodontozei rămâne placa bacteriană, ce se formează continuu pe suprafața dinților.
Flora bacteriană poate fi ținută într-un echilibru prin igiena orală corespunzătoare. Alți factori care influențează declanșarea bolii parodontale sunt: obișnuințele alimentare, fumatul, factorii genetici, dereglările hormonale, etc.
Parodontoza nu are un debut sesizabil însoțit de durere acută și disconfort. Primele semne sunt roșeața și sângerarea gingivală, uneori prurit (mâncărime) gingival și inflamația, prezența plăcii bacteriene și a tartrului.
Evoluția parodontozei: în funcție de stadiul în care se află boala, medicul stabilește planul de tratament specific bolii. Dacă afecțiunea este reversibilă și anume prin prezența unei gingivite bacteriene , atunci boala poate fi stopată și tratată definitiv. Există stadii mai avansate în care efectele bolii sunt ireversibile și anume: parodontita superficială și parodontita avansată/profundă. Tratamentul în cazul acestor două stadii este mai complex și ajută doar la stoparea evoluției bolii. Din cauza deteriorării parodonțiului, retracției gingivale și a resorbției osoase, există riscul de apariție a mobilitații dentare și chiar pierderii danturii.
Dr. Ampava Veronica
Medic dentist generalist