Măseaua de minte

măseaua de minte

Măseaua de minte

Pentru a primi un răspuns corespunzator despre conservarea sau extracția măselei de minte, este obligatoriu consultul stomatologic. Investigația radiologică și intraorală este suficientă pentru a lua o decizie de conservare sau extragere a măselei de minte. O serie de factori duc la luarea unei decizii radicale prin extracția măselei de minte, acestea fiind:

-poziția atipică de erupție a măselei de minte

-incluzie osoasă parțială sau totală a măselei de minte( măseaua a erupt pe jumătate sau a rămas blocată în os)

-pericoronarita ce nu poate fi tratată (inflamația țesuturilor moi din jurul coroanei măselei de minte cu colecție purulentă, adenopatie, trismus și stare de rau generală)

-infecție la nivelul rădacinilor măselei de minte sau a țesutului osos din jurul dintelui – se va extrage măseaua de minte dacă instrumentarea, accesul și vizibilitatea este dificilă din cauza amplitudinii reduse de deschidere a gurii,sau măseaua are o poziție greșită de erupție.

 -absența spațiului pe arcadă pentru erupția normală a măselei de minte, riscul de a provoca incongruențe dentare (înghesuirea dinților) sau apariția fisurilor și chiar fracturarea dinților în tensiune.

-extracția măselei de minte în scop ortodontic pentru a crea spațiul necesar alinierii dinților și pentru a evita incongruențele post tratament ortodontic.

   Extracția poate fi făcută într-un cabinet stomatologic sau în cadrul spitalului, dacă pacientul prezintă un risc crescut de complicații. Pacientul este supus unei anestezii locale înainte de extracție. Pentru o bună investigație și în fucție de complexitatea cazului, pacientului i se pot cere o rx panoramică sau o tomografie dentară. I se recomandă pacientului să evite fumatul cu 48 de ore înainte de intervenție. După extracție plaga necesită sutură, iar firul va fi îndepărtat după 7-10 zile de la intervenție. Durerea și disconfortul va însoți pacientul în următoarele zile, de aceea i se va prescrie analgezice, iar pentru prevenirea apariției infecției pacientul va administra o cură de antibiotic și antiinflamator. După extracție se recomandă compresele reci, odihnă și evitarea efortului.

   Există situații satisfăcătoare în care măseaua de minte chiar dacă are un rol secundar în masticație, nu necesită extracție – acestea sunt cazurile în care măseaua de minte a erupt în totalitate, are o poziție corectă pe arcadă, nu provoacă incongruențe dentare, iar igiena este corespunzătoare. Sfatul medicului este cea mai bună soluție pentru a evita complicațiile nedorite de la nivelul măselelor de minte.

Dr. Ampava Veronica

Medic dentist generalist

Distribuie acest articol

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă și alte articole

ORTODONȚIA ȘI APARATUL DENTAR

Ortodonția și aparatul dentar

Ortodonția este o supraspecializare a stomatologiei care se ocupă cu echilibrarea multilaterală a aparatului dentomaxilar. Adică, mai pe înțelesul nostru, ortodonția se ocupă atât de estetica zâmbetului cât și de

🦷 Află mai multe ⟶
Edentația

Edentația

Edentația este o patologie ce se instalează în urma absenței unuia sau mai multor dinți de pe arcadă. Aceasta apare din cauza lipsei dinților din diverse motive fiziologice sau patologice.

🦷 Află mai multe ⟶
Call Now Button